Isnin, 3 Ogos 2009

Orang tanye kita jawab...


Semalam aku ditanya dengan macam2 soalan dari sorang student USIM.Banyak juga persoalan yang dia timbulkan.Tentang isu semasa dan sejarah,mmg aku exited nak jawab segala persoalalam nnya,antara soalannya yang aku ingat,Adakah Islam tu radikal?

Ape ea maksud radikal dgn tepat ? aku pn tak tau..dia bgtau radikal tu cam ganas ,sanggup bunuh utk dapatkan sesuatu smthing like that la..hmmm..dgan ilmu A yang pernah aku baca dan fahami aku jawab lah..ikut dalam sejarah Rasulullah tu dalam peperangan tak pernah bunuh orang walaupun ada peluang untuk bunuh,sbab Rasulullah SAW mementingkan nak selamatkan orang itu berbanding nak bunuh dia..bukanlah perjuangan islam tu kerja nak bunuh orang je..tapi nak selamatkan orang islamkan orang.

Macam mana pula perang tu boleh islamkan org?sedangkan perang tu kan bunuh2 org? Peperangan dlm islam hanya nak tunjuk kebesaran Allah SWT apabila tentera yang sedikit boleh mengalahkan tentera yang ramai.Baru nampak kehebatan Islam ,orang akan lebih yakin dgn kekuatan Islam ,Hakikatnya kekuatan umat Islam tu terletak pada kekuatan rohani,bukan kekuatan fizikal dan bukan majoriti.

Macam mana pula keadaan kat Malaysia yang buat demonstrasi pastu sebu sebut jihad,takbir Allahuakbar..!! betul ke dia jihad tu? Jihad yang paling utama adalah jihad terhadap nafsu & syaitan dalam diri,maksudnya baiki diri dulu baru blh nak baiki orang lain.Kita menentang kezaliman tapi diri sndiri masih zalim dgan Allah,kita mahu tegakkan keadilan ,tapi diri sndiri masih x adil dgan org.Kita nak Islam tu tertegak dalam masyarakat,tapi diri sendiri masih kurang mengamalkan suruhan Allah,kadang2 benda haram & makruh pun kita buat .Macam mane nak suruh orang lain buat dlam keadaan kita pun belum buat lagi?

Inilah sedikit sebanyak ilmu yang aku fahami yang boleh aku sampaikan,walau masih kurang tapi kalau orang dah tanya jawab je la selagi mana kita boleh jawab..ytanks kpada orang yang bertanya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...